piątek, 22 lutego 2008

ZUREK


na temat zurku moge sie dlugo rozpisywac.
zurek jest dobry na wszystko ;) i nie ma sie co oszukiwac najlepszy jest na "chorobe" po ostrym party...albo nawet podczas...
wedlug mnie dobry zur musi byc kwasny,slony i dobrze popieprzony ;)
do tego obowiazkowo kielbasa wiejska...
ale taki rarytas to tylko w polsce,ewentualnie w "turecko-polskim" sklepiku w londonie ;),ostatnio widzialam...
kiedys nawet udalo mi sie zrobic awanturke u cioci,ze nie ma kielbasy wiejskiej ino zwyczajna...a ta tlusta i bez wedzonego smaku...nawet po usmazeniu...
zurek byl jedna z moich pierwszych potraw,ktora staralam sie doprowadzic do perfekcji,no coz uwielbiam ta typowo polska,kwasna do granic mozliwosci zupe,tym bardziej,ze smak znam od "zawsze",bo mama gotowala zur codziennie na sniadanie.pamietam specjalna glinianke na niego...zawsze byla upaprana wykipialym bialo-szarym zakwasem. och! co za czasy...
potem chcialam na wzor mamy zakisic barszcz w szwajcarii...czekalam dwa tygodnie na zrobiony wedlug przepisu zureczek,no i "kiszka",woda chyba inna,czy co?,bo zamiast eleganckiego zakwasu wyszla jakas szara breja...bez smaku i widoku...(zreszta ogorki kiszone w szwajcarii tez nie wyszly,mimo ze przyjechalo 5 kilo z polski...)
do zurku nawet pol kilo cytryn nie pomoglo...
i szwajcarskie powietrze tez...chyba za bardzo przezroczyste....
;)

ZAKWAS:


  • 2 szklanki maki zytniej razowej lub zurkowej(pewnie na to samo wychodzi..)
  • skorka z kromki chleba razowego
  • po 6-7 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 5 zabkow czosnku
  • lyzka soli
    1. czosnek obrac i przekroic na kilka czesci
    2. make przesiac do glinianki ( moze byc tez zwykly sloik)
    3. zalac ta wrzatkiem okolo pol litra, juz posolonym,dobrze wymieszac i dodac pol litra ostudzonej wody
    4. dodac skorke z chleba,przyprawy powtykac i dosolic troszeczke do smaku(chociaz niekoniecznie)
    5. dodac czosnek,moze byc wiecej niz 5,nie zaszkodzi ;)
    6. glinianke przykryc sciereczka bawelniana albo gaza i odstawic w cieple miejsce
    • czekac od trzech dni do dwoch tygodni...jak juz napisalam wszystko zalezy od wody...przynajmniej tak mi sie wydaje ;) ZUREK
  • OKOLO POL KILO ZEBEREK WEDZONYCH?A JAK NIE MAMY TO WEDZONKA W JEDNYM KAWALKU
  • CEBULA
  • 5 ZIAREN PIEPRZU
  • 2 LISTKI LAUROWE
  • 3 ZABKI CZOSNKU
  • OKOLO 5-6 PRAWDZIWKOW LUB INNEGO GRZYBA SUSZONEGO(WIECEJ DO WERSJI WIELKANOCNEJ)
  • 1 LITR BULIONU WARZYWNEGO,ALBO LEPIEJ GRZYBOWEGO
  • POL LITRA ZURKU KWASZONEGO
  • 30 DAG ZIEMNIAKOW POKROJONYCH W KOSTKE
  • KIELBASA WIEJSKA DO WOLI ;)
  • 2-3 ZIARNA ZIELA ANGIELSKIEGO(ALL SPICY)
  • 3-5 LYZEK KWASNEJ SMIETANY LUB MLEKA
  • JAJKA UGOTOWANE NA TWARDO (DO WOLI)
  • USMAZONE SQWARKI (DO WOLI...)
  • STARTY CHRZAN(WERSJA WIELKANOCNA ;) )
  • CZASAMI SOK Z CYTRYNY(ZALEZY OD SMAKU ZURU)
  1. WSZYSTKO RAZEM:WEDZONKI,CEBULE,ZIEMNIAKI,GRZYBY GOTOWAC NA WYWARZE(KOSTKA ROSOLOWA TEZ JEST DOBRA I PRAKTYCZNIEJSZA)
  2. GDY ZIEMNIAKI ZMIEKNA,DODAC ZUR(NIGDY WCZESNIEJ,BO ZIEMNIAKI SIE NIE UGOTUJA I BEDA TWARDE I NIEDOBRE)
  3. GDY WSZYSTKO BEDZIE MIEKKIE(ZWLASZCZA ZIEMNIAKI) DOPROWADZIC DO WRZENIA, NIE GOTOWAC,BO WYKIPI ,DODAC SMIETANE,ALBO MLEKO,JAK KTO LUBI
  4. PODAWAC Z JAJKAMI,SQWARKAMI I KIELBASKA
  5. I DOBRYM CHLEBEM ;)
  6. ZYCZE SMACZNEGO!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...