poniedziałek, 31 stycznia 2011

3w1 czyli gulasz, leczo i ratatouille



     Nie mamy pomyslu?? A w lodowce kawalek mieska,warzywa i sos pomidorowy? Nie ma nic prostszego jak pobawic sie w gulaszo-leczo. Najlepiej zebysmy mieli pod reka papryke i cukinie,reszte mozna zmyslic ;)

              Trzy w jednym :)

  • kawalek wolowiny,kurczaka lub innego miesa,pokrojonny w drobne paseczki
  • oliwa z kawalkiem rozpuszczonego masla
  • duza cebula-piorka
  • dwie papryki (1;5cm kostka)
  • cukinia (1,5cm kostka)
  • marchewka (drobniutka kostka)
  • oberzyna (jak kto chce)
  • pomidory w puszce
  • dwa zabki czosnku
  • papryka w proszku
  • sol,pieprz
  • bazylia ,moze byc suszona
  • i uwaga lyzeczka keczupu! nada swietny smak!
  • i do tego mozna dodac pieczarki,ziemniaki (ugotowac przed podaniem kwasnych warzyw,bo beda twarde i niedobre..),pietruszke,seler,kiszona kapuste itd...
  Smazymy mieso razem z cebula,nastepnie dodajemy papryke i marchewke,jak troche zmiekna dosypujemy cukinie i dodajemy pomidory z puszki,nastepnie czosnek i doprawiamy do smaku.Mieszamy od czasu do czasu i mozemy dolewac wody,co by warzywa sie nie przypalily od spodu. Czas przygotowania zalezy od rodzaju miesa,jesli jest to wolowina musimy pogotowac co najmniej godzine,zeby mieso bylo delikatne i miekkie. Trzeba co jakis czas sprawdzac. 
Gulasz mozemy podac z ryzem,kluskami, makaronem. Ale mi najbardziej smakuje z chlebem. A zwlaszcza jak moge nim "wyczyscic" talerz lub miske ze sosu... yummy!!!
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...