poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Tagliatelle z jagnięciną


Nie jadam za dużo mięsa,
ale bardzo lubię jagnięcinę.
Ma specyficzny smak i zapach.
wiem,że dużo osób za nią nie przepada.
Jest bardzo popularnym mięsem w kuchni śródziemnomorskiej,
a także w kuchni arabskiej,gdzie nie jada się wieprzowiny.
Jest bardzo dużo sposobów na przyrządzenie tego mięsa.
Najczęściej jadamy ją pieczoną w piekarniku  z różnymi dodatkami.
Bardzo ważna jest również marynata, jagnięcinę,
a zwłaszcza baraninę powinniśmy marynować około 12 godzin w kwaśnej zalewie.
Pozwoli to skruszeć mięsu i również pozbyć się specyficznego zapachu.
Dziś sos do makaronu na bazie jagnięciny.
Jeśli nie macie możliwości zakupu lub też nie lubicie tego rodzaju mięsa,
można ją zastąpić oczywiście jakimś innym.


SOS DO MAKARONU Z BARANINY
  • około 350 gr mięsa mielonego z jagnięciny
  • 2 cebulki ze szczypiorem pokrojone w większą kostkę
  • 2 spore garście pomidorków koktajlowych najlepiej różnych kolorów
  • połówka papryki żółtej
  • 1 duże chilli
  • garść posiekanej bazylii
  • sól,pieprz
  • oliwa
  • makaron tagliatelle lub jakiś inny
Podsmażamy białą część cebulek na oliwie,następnie dodajemy mięso.
Po około 5 minutach dodajemy pomidorki,paprykę i chilli.
Mieszamy od czasu do czasu.
Gotujemy około 20 minut.
Na 5 minut przed końcem dodajemy część bazylii i szczypioru,
a resztę na samym końcu.
Doprawiamy solą i pieprzem.


W międzyczasie gotujemy makaron al dente.
Podając możemy sos wymieszać razem z makaronem.
Na samym końcu spryskujemy odrobiną oliwy 
i dodajemy resztę szczypioru oraz bazylii.



SMACZNEGO!



1 komentarz:

  1. Uwielbiam jagnięcinę. Szkoda że tak mało przepisów z tym mięsem - ale to pewnie efekt dostępności w sklepach takiego mięsa

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...