poniedziałek, 23 lipca 2012

Wycieczka-niespodzianka



Udało mi się...
Wzięłam misia w teczkę i pojechałam na wycieczkę!
Dzień wcześniej dowiedziałam się,
że moi przyjaciele zamierzają zaliczyć wypad do:
 Vallée de Joux (nasze Bieszczady ;))
groty w Vallorbe i na koniec Lausanne.
Cudnie! I jeszcze się okazało,że mają jedno wolne miejsce...
Szybciej, niż pytanie padło,
"zakrzyknęłam" sobie to miejsce ;)
Wprawdzie grot nie zaliczyliśmy,
nie było na tyle wszystkich atrakcji czasu,
to spędziliśmy fantastyczny dzień.
Dziękuję jeszcze raz!!
A oto efekty!

Zapraszam na wycieczkę :D























niedziela, 22 lipca 2012

Pizza z kozim serem i czarną porzeczką



Piknik,open-air kino,spotkanie z przyjaciółmi...
Czego chcieć więcej,chyba tylko trochę mniej wiatru...
Pogoda w miarę dopisała,nie padał deszcz,ale za to obudził się Bise...
Wiało okrutnie...co nie znaczy ,że humory nam nie dopisywały.
Przygotowałam tzw podpłomyk z serem kozim
 oraz czarną porzeczką i koprem włoskim.
Była również moja ulubiona kukurydza z masłem kolendrowym.
A także sałatka grecka,małe tortille z guacamole i dip fasolowy.
Dziś przepis na "pizzę" oraz kukurydzę.

Pizza Chèvre et Cassis
  • ciasto na pizzę (kupiłam gotowe,nie mam szczęścia do wyrobu ciasta na pizzę...zawsze wychodzi kamień...,dlatego idę na skróty)
  • połowa kopru włoskiego-fenkuła drobno pokrojona na wiórka
  • około 200 gr sera koziego lub gorgonzoli lub ostrego brie
  • duża garść czarnych porzeczek
  • garść zmielonych orzechów pecan
  • łyżka miodu
  • garść świeżego tymianku
  • kilka listków z fenkułu dla ozdoby
  • oliwa,sól,pieprz
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek.
Nagrzewamy piekarnik do około 240°C.

Smarujemy oliwą placek,następnie wykładamy na ciasto
koper,ser oraz czarną porzeczkę.
Posypujemy orzechami i polewamy miodem.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 8-10 minut,
aż ciasto stanie się chrupiące, a ser będzie ładnie stopiony.




Kukurydza z masłem kolendrowym
  • 2-3 kukurydze
  • łyżeczka cukru i łyżeczka soli do gotowania kukurydzy
  • garstka kolendry drobno posiekanej
  • 1 małe chili
  • łyżka masła
Kukrydzę gotujemy z solą i cukrem około 15-20 minut.
W tym czasie siekamy chili i kolendrę,
dodajemy i mieszamy razem z masłem.
Kiedy kukurydza będzie już ugotowana,
tarzamy ją w maśle kolendrowym
i gotowe :)



SMACZNEGO!!!

wtorek, 17 lipca 2012

Tajska Sałatka z Mango


Ostatnio czerpię inspiracje z mojej wirtualnej zabaweczki,
 jaką jest "Pinterest".
Przepinam przepis i próbuję go.
Niedawno znalazłam sobie "mizerię" po tajsku ;)
Boski kolor,boski smak!!
Cóż po prostu fantastyczna!

TAJSKA SAŁATKA Z MANGO
  • 1 ogórek
  • 1 cukinia-kurżetka
  • 1 mango
  • garść świeżej posiekanej kolendry
  • garść świeżej posiekanej mięty
  • sok z jednej limonki
  • łyżeczka syropu z cukru (szklanka cukru brązowego na szklankę wody,gotujemy około 2 minut od zabulgotania)
  • szczypta soli
Ogórka ścieramy na tarce z grubym oczkiem.
Wysypujemy na sitko,solimy
 i czekamy, aż ścieknie z niego woda.
Tniemy ze trzy paski z niego do dekoracji,
 na obieraku do ziemniaków.
Obieramy mango i połowę kroimy na paski,
druga połowę kroimy w drobną kostkę.
To samo robimy z kurżetką.
Jedną część ścieramy na tarce jak ogórka, 
drugą używając obieraka robimy "wstążeczki".
Sos robimy z syropu,limonki i odrobiny soli.
Następnie  razem mieszamy drobne składniki sałatki,
a na górze układamy wstążki z ogórka,cukini i pasków mango,polewamy sosem.
Gotowe!!




SMACZNEGO!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...