poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Tagliatelle z jagnięciną


Nie jadam za dużo mięsa,
ale bardzo lubię jagnięcinę.
Ma specyficzny smak i zapach.
wiem,że dużo osób za nią nie przepada.
Jest bardzo popularnym mięsem w kuchni śródziemnomorskiej,
a także w kuchni arabskiej,gdzie nie jada się wieprzowiny.
Jest bardzo dużo sposobów na przyrządzenie tego mięsa.
Najczęściej jadamy ją pieczoną w piekarniku  z różnymi dodatkami.
Bardzo ważna jest również marynata, jagnięcinę,
a zwłaszcza baraninę powinniśmy marynować około 12 godzin w kwaśnej zalewie.
Pozwoli to skruszeć mięsu i również pozbyć się specyficznego zapachu.
Dziś sos do makaronu na bazie jagnięciny.
Jeśli nie macie możliwości zakupu lub też nie lubicie tego rodzaju mięsa,
można ją zastąpić oczywiście jakimś innym.


SOS DO MAKARONU Z BARANINY
  • około 350 gr mięsa mielonego z jagnięciny
  • 2 cebulki ze szczypiorem pokrojone w większą kostkę
  • 2 spore garście pomidorków koktajlowych najlepiej różnych kolorów
  • połówka papryki żółtej
  • 1 duże chilli
  • garść posiekanej bazylii
  • sól,pieprz
  • oliwa
  • makaron tagliatelle lub jakiś inny
Podsmażamy białą część cebulek na oliwie,następnie dodajemy mięso.
Po około 5 minutach dodajemy pomidorki,paprykę i chilli.
Mieszamy od czasu do czasu.
Gotujemy około 20 minut.
Na 5 minut przed końcem dodajemy część bazylii i szczypioru,
a resztę na samym końcu.
Doprawiamy solą i pieprzem.


W międzyczasie gotujemy makaron al dente.
Podając możemy sos wymieszać razem z makaronem.
Na samym końcu spryskujemy odrobiną oliwy 
i dodajemy resztę szczypioru oraz bazylii.



SMACZNEGO!



sobota, 25 sierpnia 2012

Rogaliki na szybkości


Dziś pokażę wam jak zrobić pyszne rogaliki,
które nie wymagają zbyt wiele czasu i pracy ;)
Bardzo dobre na przekąskę i na piknik.

ROGALIKI Z BOCZKIEM I GRUSZKAMI
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 gruszki pokrojone w kostkę około 1 cm
  • 150gr boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula
  • łyżka miodu
  • ser gorgonzola pokrojony w kostkę
  • garść rozmarynu
  • 1 roztrzepane jajko
  • sól,pieprz
  • łyżeczka oliwy z masłem
  • sok z jednej limonki
Rozgrzewamy olej z masłem 
i podsmażamy cebulę oraz boczek.
Dodajemy gruszki,polewamy miodem i sokiem z limonki.
Doprawiamy do smaku i odparowujemy płyny.
W międzyczasie podgrzewamy piekarnik do 180°C.
Ciasto francuskie kroimy na trójkąty, kładziemy łyżeczkę farszu


i dodajemy kostkę sera na górę i zawijamy.


Smarujemy roztrzepanym jajkiem rogaliki 


i wsadzamy do piekarnika na około 30 minut.
A potem już tylko degustujemy ;)


Smacznego życzę!!

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Lizbona w 3 godziny!


 No i po wakacjach ;)
Znowu miałam szczęście...
Tak ułożyły się loty,że pięć godzin czekał na nas samolot w Lizbonie ;)
Jeszcze dzień wcześniej nie wierzyłam,że się uda.
A tu proszę: bardzo szybka decyzja i nawet nie wiedziałam, 
kiedy zasiadłyśmy w autobusie do centrum miasta.
Fantastyczne połączenie,wystarczy wyjść jedynie przed lotnisko
 i aerobusy są co 20 minut,koszt 3,50 Euro
Jadą też około 20 minut do samego centrum.
Przeleciałyśmy jedną z głównych ulic, aż do oceanu 
i z powrotem,bo już zaczynałam panikować,
że nie zdążymy na następny samolocik ;)
Jednoznacznie stwierdzam,że MUSZE tam wrócić!!!!
Mimo,że tylko trzy godziny tam byłam, załapałam bakcyla ;)
A oto i efekty tak krótkiego huuurrra-biegu po Lizbonie ;)















Za parę dni pochwalę się, jak przeżyłam Maderę.
Jednym z najfajnieszych miejsc w jakich byłam ;)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...